Yhteystiedot

OEA ry / Janne Koskinen
janne.koskinen@op.fi

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:153876 kpl

UUSI ALKU

Tiistai 27.1.2015 klo 16:01 - PekkaPj

Palaan näiden blogikirjoitusten pariin pitkästä aikaa. Vuosi 2014 on nyt ajettu loppuun, ja tätä alkanutta vuotta voisi myös omalta osaltani kuvata OP Ryhmän tuoreella sisäisellä sloganilla UUSI ALKU, jonka  laitoin jo teaseriksi tuohon otsikkoon.

Syksyllä 2013 pöytään isketty syöpädiagnoosi oli lievä shokki paitsi itselle, myös lähipiirille. Toki voidaan jälkiviisaasti sanoa, että diagnoosi ei sinänsä sukurasite huomioon ottaen ollut järin suuri yllätys, mutta ensin täytyi rauhoittaa itsensä uskomaan että kaikki käy hyvin. Perheeni ja sukuni ovat hyvin tiiviisti yhteyksissä, ja seuraavaksi oli vuorossa shokkiakin vaativampi asia, läheisille kertominen. Ihmisen mieli on erikoinen; sitä pelkää haavoittavansa ja järkyttävänsä läheisiään silloin kun joutuu kertomaan heille huonoja uutisia.  Haluat pitkittää asiaa ja keksit itsellesi sopivia selityksiä, miksi ei tänään... Muutaman päivän ja harkitun hengittelyn jälkeen olin valmis kertomaan asiasta ja olin myös valmistautunut siihen siten, että tiesin mitä seuraavaksi tapahtuu. Kaava oli varsin selvä; syöpä oli leikattavissa pois ja mikäli kaikki menee hyvin, asia on sitten siinä. Jos kaikki ei mene hyvin, on vielä käytettävissä muita keinoja, kuten sädehoito ja sytostaatit. Kalju minä ei oikein sopinut ajatuksiini, mutta mietin että voihan sitäkin hiusmallia kokeilla, jos on tarvis.

Työterveyden kautta julkiselle puolelle, robottileikkaus järjestyi Tampereelle noin viidessä viikossa ja väliajalla tehtiin luustokartoitus sen varmistamiseksi, ettei tauti ollut levinnyt ainakaan luustoon. Työnantajan Laaja Terveysturva tuli tarpeeseen eikä ylimääräisiä kuluja kertynyt. Leikkaus meni sekin erinomaisesti ja parin piinaavan viikon jälkeen sekä mieli että fysiikka oli parantunut jo melkoisesti, neljän viikon sairausloman jälkeen oli jo kova halu päästä takaisin töihin. Joululahjaksi tuli tieto että tauti oli voitettu. Kontrollit lähtivät pyörimään kolmen kuukauden välein ja jatkuvat edelleen, mutta tähän asti kaikki on mennyt hyvin.

Perhe ja erityisesti vaimo on ollut kiitettävän aktiivisesti mukana prosessissa, mutta hänen ja muiden läheisten osalta paljon vaativampi asia on ollut se, että oman sairastumiseni lisäksi aivan lähipiirissä todettiin kolme muutakin syöpään sairastumista. Vaimo on joutunut terveydenhuoltoalan ammattilaisena venymään jopa epäinhimillisen paljon eri suuntiin hoitaessaan läheisten fyysisiä ja henkisiä vaivoja. Kaikeksi onneksi näyttää siltä, että me kaikki jäämme ainakin toistaiseksi henkiin.

Tällaisen rumban jälkeen osaa arvostaa monia sellaisia asioita, jotka ovat tuntuneet tähän asti itsestään selviltä. Perheen tuki, työterveyshuollon aktiivisuus, julkisen terveydenhuollon toimivuus, vakuutukset, oma fyysinen kunto, sosiaaliset edut, siinä vain muutamia. Meistä pidetään hyvää huolta. Ja nyt, kun on saanut hieman etäisyyttä aiheeseen, tuntuu siltä että tässä on nyt se UUSI ALKU.

Ja aivan kuin Ostos-Tv:llä;  Eikä siinä vielä kaikki! Tämän vuoden mainioksi aluksi tyttäreni sai lapsen, ensimmäisen lapsenlapsemme, pikku prinsessan. Siinäpä todellinen UUSI ALKU! Kummallista miten kolme ja puolikiloinen ihmisolento on siinä yhtäkkiä aivan valmiina uutena sukulaisena ja saman tien kiertää itsensä papparaisen pikkusormen ympärille vieden sen mennessään!

Olen yrittänyt lypsää työkavereilta ja ystäviltä kommentteja arvokkuuteni lisääntymisestä, mutta he ovat tunnustaneet vain vanhenemiseni. Pohjalaiseen ja sukuni perinteiseen tapaan olen nyt siis paappa. Sen homman otan mielelläni vastaan, mutta pieni miinus siinä roolissa on: tästä lähtien pitää mennä iltaisin mumman viereen nukkumaan... ei olisi nuorempana uskonut!   

Nyt kun olen virallisesti selvittänyt mitä uusi alku kohdaltani tarkoittaa, lupaan kirjoittaa ahkerasti lisää blogikirjoituksia, lukekaa niitä jos haluatte.

Järjestäytyminen joululahjaksi

Tiistai 11.12.2012 - PR-pukki

OP-Pohjola-ryhmän pörssitiedote niittasi lopulliset luvut keskusyhteisökonsernin yt-neuvottelujen tuloksista: lähes 900 pankkiammattilaista sai joululahjaksi kenkää tavalla tai toisella; määräaikaisuus loppuu eikä työsopimusta uusita, eläköitymis- tai irtisanomispaketti korvaa palkkapussin tai sitten muuten vain työt loppuvat!

Jouluna halutaan aina jakaa hyvää mieltä - jos annat jotain, aina saat jotain? 

Niille, joilla on vielä töitä, tänä jouluna suosittelisin ensisijaisesti puhdasta itsekkyyttä ja oman hyvän tavoittelua: järjestäydy, ennenkuin se on liian myöhäistä! 

Väitän, että keskusyhteisökonsernissa ylempien toimihenkilöiden järjestäytyneet jäsenet ovat olleet huomattavasti paremmassa asemassa informaation ja sopimusten tulkinnan osalta kuin järjestäytymättömät. YTN:n jäsenliitot tarjoavat todellista työsuhdeturvaa yt-neuvotteluissa ja irtisanomistilanteissa. Tukipaketit, eläkeratkaisut, irtisanomisajat, työsuhdejuridiikka kaikilta osin on liittojen juristeille arkipäivää. Neuvonta sisältyy jäsenmaksuihin ja saat varmasti henkilökohtaista palvelua viimeistään silloin, kun täytyy tehdä elämää suurempia ratkaisuja, hyväksymällä tai hylkäämällä sinulle esitettyjä sopimuksia. 

Toivotan kaikille lukijoille Lämmintä Joulun odotusta ja Hyvää alkavaa Uutta Vuotta - kaikesta huolimatta!

Joukkuepeliä?

Sunnuntai 1.7.2012

Samaan aikaan kun jalkapallon EM-kisat lähenevät loppuaan ja Espanja vastaan Italia-ottelu ratkaistaan, käydään Euroopassa näiden kahden maan surkeiden taloudenhoitojen ensimmäisiä voiteluja. Minkälaiset ovat kummankin maan ja koko Euroopan viimeiset voitelut, sitä voidaan vain arvailla.

Olen seurannut näitä futiksen arvokisoja enemmän tai vähemmän toisella silmällä, vain pari ottelua alusta loppuun. Silti joukkueista on jäänyt jonkinlainen mielikuva. Näyttäisi siltä, että sekalaisesta valmentajien seurakunnasta huolimatta joukkueiden pelitapa ja pelaajien mentaliteetti kuvastavat vahvasti heidän omia kansakuntiaan: eteläeurooppalaiset ovat vikkeliä, sutkeja kikkailijoita jotka tekniikan ohella osaavat näyttelemisen ja vaparien kalastelun, skandinaavit kolmeneljäsosarehellisiä, kohtuullisen suoraviivaisia ja vastahyökkäyksiin pyrkiviä tehopakkauksia, brittiläiset umpiluisia, läpi harmaan kiven- körmyjä joilta etelän pojat nappaavat pallon siinä samassa, baltian porukat yritteliäitä mutta ei niin tehokkaita puurtajia. Saksalaiset taas ovat jämptejä, jopa ahdasmielisyyteen asti säntillisiä ja tehokkaita kaikessa muussa paitsi itse asiassa eli maalinteossa. On mielenkiintoista nähdä, miten suomalainen mentaliteetti ja kansakunnan identiteetti näkyy niissä ensimmäisissä jalkapallon arvokisoissa, joihin Suomi pääsee vuonna 2027.

Olen itse ymmärtänyt valmentajan roolin seuraavasti: otetaan parhaat tekijät oikeille paikoille ja heille mahdollisuuksien mukaan varahenkilöt, käydään läpi iso kuva: mitä haluamme olla tulevaisuudessa; keinot, miten pääsemme tavoitteeseemme; erikoistilanteet, tekemiset siinä hetkessä kun olemme vastustajaa jäljessä tai sen edellä; poikkeamiin reagointi; mikä on olennaista, mikä voidaan ohittaa ... tässäpä strategian ja taktiikan tunnusmerkkejä.  

Mitä tapahtuu, kun organisaatiossa tai joukkueessa on TODELLISIA TEKIJÖITÄ, persoonia, Rooneytä, Ronaldoja, Super Mario Balotelleja, jotka vain ovat niin hyviä ja tietävät kykynsä itsekin ja joille täytyisi antaa tilaa jopa yhteisen strategian ja ottelutaktiikan kustannuksella? Annatko persoonien toteuttaa itseään vai laitatko heille rajat yhteisesti sovittujen toimintaperiaatteiden, strategian mukaan? Pitääkö valmentajan olla innovaattori vai kokoava voima, joka sekä löysää että tiukentaa suitsia tarpeen mukaan? Tuntuuko tutulta? EM- futiksessa on nähty vain pintaraapaisu valmentajien persoonista: osa valmentajista istuu näennäisen viileästi vaihtopenkin pehmustetuilla istuimilla, osalle ei kentän katkoviivoilla rajattu toimitsija-alue tahdo riittää kun halutaan antaa online-ohjeita kaikille kentällä oleville pelaajille ja sen lisäksi vielä tuomariviisikolle. Näkemättä ja kokematta jää kaikki se työ mitä ottelua ennen on tehty ja ennen kaikkea se, mitä valmentajan päässä liikkuu ottelun aikana. Toisten valmentajien huulilta näppärät voivat toki lukea ensikommentit. 

Esimiehet ja asiantuntijat kautta finanssisektorin ovat todennäköisesti jommassakummassa roolissa: joko suitsivana/mahdollistavana valmentajana tai TODELLISENA TEKIJÄNÄ, asiantuntijana, joka voi joko toteuttaa itseään tai pettyä toistuvasti mahdollisuuksien puuttuessa. Työnantajan vaativa rooli on rekrytointivaiheessa pitää huolta siitä, että paitsi valmentajat ovat toimiensa tasalla, myös asiantuntijoiksi valitut ovat motivoituneita ja heidän kanssaan on tarkkaan sovittu toimenkuvista ja toimintavaltuuksista. Vain siten voidaan saada organisaatiosta paras teho irti näissä tiukan kilpailun olosuhteissa.

Edustamassani finanssiryhmässä on juuri vahvistettavana strategiapäivitys, joka on hyvin monen tahon käsittelemä, kehittämä ja kommentoima kautta valtakunnan. Strategia haastaa nykyisen kilpailutilanteen ja antaa raamit tavoitteellemme olla valtakunnan johtava finanssitavaratalo. 

Esimiestemme yritysyhdistys on mukana ryhmämme strategian toteuttamisessa. Yritysyhdistyksemme on finanssialan kentässä poikkeuksellisessa asemassa pankkiryhmämme rakenteen takia. Edunvalvonnan kannalta tilanne on erinomainen, sillä ryhmämme n. 200 itsenäisestä osuuspankista lähes kahdellakymmenellä pankilla on tällä hetkellä mahdollisuus valita esimiehille ja asiantuntijoille oma työehtosopimuksen mukainen yhteyshenkilö. Yhdistyksemme OEA tukee yhteyshenkilöiden toimintaa ja uusien yhteyshenkilöiden valintoja yhteistyössä neuvottelujärjestön YTN:n kanssa. Nykyiset yhteyshenkilömme eri pankeissa toimivat aktiivisesti hankkimalla lisää jäseniä ja painottamalla esimiehille ja asiantuntijoille järjestäytymisen tärkeyttä. Joukkuepeli toimii mielestäni hyvin OEA:n sisällä juuri siitä syystä, että yritysyhdistyksen ja yhteyshenkilöiden välillä on kiinteätä yhteydenpitoa ja avointa keskustelua. Säännölliset tapaamiset yhteyshenkilöiden kanssa ja nettisivujen ajankohtaiset teemat antavat lisää virtaa yhteisille tekemisille. Pankkiryhmämme rakennekehityksen kautta kentälle on tullut uusia yhteyshenkilökelpoisia pankkeja, ja heitänkin pallon nyt näiden pankkien esimiehille ja asiantuntijoille: Aktivoitukaa edunvalvontaan valitsemalla keskuudestanne yhteyshenkilö. Yhteyshenkilöllä on automaattisesti oikeus osallistua työpaikan YT-neuvottelukunnan kokouksiin ja siten edistää edustamansa henkilöstöryhmän työoloja ja työhyvinvointia. Edustajuus on tärkeätä erityisesti muutostilanteissa, kuten pankkien välisissä fuusioissa. Yritysyhdistyksemme on tärkeä linkki yhteyshenkilövalinnoissa, ottakaa siis rohkeasti yhteyttä, yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme www.oea.fi.

Ja lopuksi parin viikon loman mukanaan tuomana muutama tehokas kuntovinkki tunkkaisten tai parfyymiltä tuoksuvien kuntosalien vastapainoksi Niksi-Pirkan hengessä:

Otetaan yksi Jonsered 2145-turbo moottorisaha, hehtaarin verran keskivahvaa pohjalaista ensiharvennusmetsää, turvasaappaat ja –kypärä, neljä tankillista tehokasta sahausta; puiden kaatoa, karsimista, katkontaa ja kasausta. Saunapuita tarpeeksi ensi vuodelle rantasaunan lämmikkeeksi, hauiskäännöt n. 1000 kpl moottorisahaa kannatellessa, kahvakuulan tuntuista treeniä kasausvaiheessa, kiertoliikkeet tekevät sen, että alaselkä, hartiat ja etureidet saavat töitä ihan mukavasti kun runkoja nostellaan. Jos keräät oksat kasalle, kannattaa ne kerätä vuorotellen vasempaan tai oikeaan kainaloon ja rymistellä oksakasan kanssa pienen taimikon läpi niin liikkumiseen tulee vastusta aivan kuin juoksumatolla.  Kaikki tämä ennen rantasaunan lämmitystä, saunomista ja uintia raikkaassa järvivedessä. Unta ei tarvitse illalla kysellä. Ja tämähän oli vain yhden iltapäivän urakka.

Hyvää, mielellään helteistä loppukesää toivotellen

 

Pekka Rintala

puheenjohtaja

OP-Esimiehet ja Asiantuntijat OEA r.y.

YTN Finanssialan taustaryhmän jäsen

Positiivista?

Maanantai 19.12.2011

Tätä kirjoittaessani ulkona ripottelee hiljakseen puhdasta vettä. Jos ette tiedä miksi tämä talvi on tällainen, voin kertoa että se johtuu positiivisesta NAO-indeksistä. NAO eli Pohjois-Atlantin oskillaatio tekee myyräntyötään meidän tietämättämme. Se tyrkkää Atlantilta läntisiä tuulia ja niiden mukana lämmintä ilmamassaa yhä uudelleen ja uudelleen tänne Skandinaviaan ja taivaalta ripsii siis puhdasta puurovettä eikä valkoista lunta. Miksi viime talvi oli erilainen? No siksi kun viime vuoden lokakuusta pitkälle kevääseen NAO-indeksi oli negatiivinen... just. Taisi siis olla imu Atlantille päin ja Siperia opetti meitä oikein olan takaa.

Ihminen saa kummasti virtaa toiveista ja odotuksista. Joulunalusaika on tietenkin aivan erityisesti toiveita täynnä. Perheemme nuorimmainen oli hyppiä seinille odottaessaan saksalaisesta nettikaupasta tilattuja temppusuksia. Voisiko se lähetys tulla vaikkapa vähän lähempänä joulua? EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA! Laitetaanko se kumminkin lahjapakettiin, ihan niinkuin malliksi? EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA!

Kausikortti eteläpohjalaiselle "vuorelle" on hankittu ja toppatakki, selkäpanssari, henkselit ja turvallinen kypärä on jemmattu jo valmiiksi odottamaan...

Tänään ne sukset sitten saapuivat, 7 kilon UPS-paketissa kotiovelle Saksanmaalta. Odotus oli täyttynyt ja silti hypittiin innosta seinille. Mikäs tässä, yhtä vain puuttuu: lunta ei ole juuri muuta kuin toiveissa. Jotain positiivista tässä voi nähdä: voin kertoa pojalle että kaikki johtuu positiivisesta NAO- indeksistä! Just.

Haluan toivottaa kaikille OEA:n jäsenille oikein lämmintä ja positiivista Joulun odotusta, pyhien vähyydestä huolimatta rauhoittumista Joulun sanomaan ja oikein Hyvää Uutta Vuotta!

Palaan näille palstoille heti vuoden alussa. Luvassa on myös muiden hallituksen jäsenten blogeja, Janne jo kunnostautui muutama viikko sitten, siitä kiitokset.

terveisin Pekka pj

Elämässä pysyvää on muutos

Perjantai 25.11.2011

Nyt on marraskuun 25. päivä. Jouluun on aikaa alle 4 viikkoa. Piparin ja joulun tuoksu jo melkein leijailee vastaan. Vietimme uuden työnantajani viimeistä pikkujoulujuhlaa viikko sitten Aitomäen Nuorisoseuran talolla. Henkilökuntaa aveceineen oli läsnä noin 90 mikä on varsin hyvä saavutus kokoisellemme pankille. Tunnelma oli katossa kun keskiaikaiset eväät ja tavanomaiset yrityksen pikkujouluun kuuluvat ruokajuomat saivat vaikuttaa.

Niin, uuden työnantajani viimeinen pikkujoulujuhla. Mitä se tarkoittaa? Aika skitsofreeninen lausahdus.

Tässä selitys: allekirjoittanut siirtyi Helsingin OP Pankista työskentelemään Kouvolan Seudun Osuuspankissa 15.9.11 alkaen. Samana päivänä, 15.9.11 siunattiin lopullisesti myös päätös siitä, että Kymenlaakson alueella 5 pankkia yhdistyvät kombinaatiofuusiolla 1.6.2012 alkaen Kymenlaakson Osuuspankiksi. Ensi vuonna Pikkujoulua vietetään siis uuden kyltin alla. Aika näyttää, nähdäänkö identiteettikriisiä asian suhteen. Ainakin nyt tunnelma on varsin luottavainen sekä posiitiivisen odottavainen. Pankin johto on sitoutuneesti hyvällä otteella hyvissä ajoin aloittanut viestinnän sekä yhdistymisen suunnittelun.

Rahoitusalalla on käyty työehtosopimusneuvotteluja jo kuukausia ja onneksi sopuun päästiin kalkkiviivoilla, ei yhtään liian aikaisin. Valtakunnansovittelijan kautta piti mennä mutta lopussa kiitos seisoo. On kaikkien etu että sopimus aikaansaatiin. Tätä kirjoittaessani raamisopimuksen toteutuminen kaikkinensa ei ole vielä täysin varma mutta luulisi paineen sopimukseen pääsemiseksi olevan kovan kun sopimuksen kattavuus on jo 92%.

Elämässä pysyvää on muutos. Koska ympäröivä maailma muuttuu jatkuvasti, mukana pysymisen varmistamiseksi tarvitaan uusia tapoja toimia. Jotta tarvittavat muutokset tapahtuvat hallitusti eri osapuolia kunnioittaen, tarvitaan pelisääntöjä. Ja joskus pelisääntöjäkin tulee muokata että peli sujuu. Työelämässä erään keskeisen viitekehyksen lainsäädännön ohella muodostaa työehtosopimus. Tällä juuri päättyneellä neuvottelukierroksella työehtosopimuksen keskeisin muuttuja oli palkka. Seuraavalla kierroksella allekirjoittaneen tuntuman mukaan on syytä keskittyä palkan ohessa myös niihin tekstikysymyksiin joilla tarkoitetaan ensisijaisesti niitä pelisääntöjä joita työnantajan sekä työntekijän tulee muuttuvassa maailmassa noudattaa. Mutta onneksi seuraava neuvottelu on vasta joskus hamassa tulevaisuudessa – aikaisintaan ensi vuonna. Eli itseasiassa aika lähelläkin jos asiat niin menevät. Valmistautuminen on siis syytä aloittaa jo nyt. Jotta yhteiset pelisäännöt löytyvät tuolloin helpommin.

Mutta nyt ensin vietetään tämä joulu, pyritään keräämään voimia alkavaa haasteiden vuotta 2012 varten. Muistakaa lähimmäisiänne, eläkää tätä hetkeä.

Hyvää & rauhallista Joulun aikaa sekä Onnea vuodelle 2012!

Janne Koskinen
hallituksen jäsen

Syksy saa?

Tiistai 20.9.2011 - Pekka Rintala, puheenjohtaja

Blogin sivut ovat säilyneet puhtaana pitkään.

Mitenkäs näin kävi? Eikö ole asiaa? Eikös puheenjohtajalla pitäisi olla mielipiteitä? Eiko ympäristössä ole tapahtunut mitään, mitä pitäisi kommentoida?

Onko mitään tapahtunut:

Toimenkuva on muuttunut
Organisaatio on muuttunut
Uusia työkavereita on tullut
Työn vaativuus on kasvanut
Dokumentointi on lisääntynyt
Tavoitteet ovat muuttuneet

Yksi lapsista on valmistunut, toinen aloittanut lukion, yksi tekee gradua, yksi käy yläastetta ja aloittelee rippikoulua, mökki rakennettu valmiiksi, omenat poimittu ja mehustettu, kotona olevien lasten harrastukset käyty läpi ja lisenssit maksettu, voisi sanoa että elämä jatkaa normaalia rataansa?  

Mitä jos Sinusta tuntuu, että et oikein saa aikaiseksi, ei huvita tai et jaksa? Ihmisluonteelle on luontaista etsiä selityksiä aivan ensiksi. Eräs aikaisempi pomoni viritti työintoa sanomalla että "Se joka haluaa, keksii keinot, se joka ei halua, keksii selitykset" ja " Hyvin suunniteltu on VASTA puoliksi tehty!"

Ilman selityksiä, kaikkien edellä mainittujen asioiden jälkeen, olen täynnä syksyistä virtaa. Ruska väreineen innoittakoon allekirjoittaneen ja koko OEA:n organisaation palvelemaan teitä, hyvät yhdistyksemme jäsenet, siten kuin yhdistyksemme säännöt edellyttävät. 

OEA tekee omaa vapaaehtoistyötänsä YTN:n alaisena yritysyhdistyksenä ja ylläpitää hyviä suhteita sekä OP-Pohjola-ryhmän edunvalvonnassa että Finanssialan  neuvottelevassa kentässä. Ottakaa ihmeessä yhteyttä, mikäli jokin asia edunvalvonnan tai henkilökohtaisen työsuhteen ehdoissa mietityttää.

OEA:n uudistunut hallitus on täynnä virtaa ja ideoita, vain teitä varten.

Uusi vuosi, uudet haasteet

Keskiviikko 5.1.2011 klo 13:40

Näin vuosi vaihtui ja aurinkokin pimeni eilen melkein kokonaan, niinkuin tässä kaamoksessa ei muutenkin olisi riittävän hämärää!

Puolivuotisjaksoihin keskittyvässä työelämässä vuodenvaihde on se haastavampi käännekohta; joulukuussa punnerretaan viimeisiä tavoitteita täyteen ja tammikuussa ollaan taas nollilla, uudet tavoitteet edessä.

Omalta osaltani vuodenvaihde merkitsi myös toimenkuvan muuttumista, taas kerran. Nyt toteutetaan ryhmän yritysasiakkaiden asiakkuusstrategiaa maakunnallisessa yrityspankissa. Eipähän tuo hirvittävästi toimintatapoja ja ympäristöä muuta, asiakkuudet muuttuvat jonkin verran, jostakin täytyy luopua ja johonkin uuteen täytyy sukeltaa aktiivisemmin. Kollegat ympärillä ovat vanhoja tuttuja ja asiakaskantakin pääosin. Haasteita silti riittää, hyvä niin, ettei pääse ote herpaantumaan.

Yritysyhdistyksemme OEA:n puolella tavoitteemme eivät muutu vuoden vaihtuessa; haluamme edelleen kehittää yhteyshenkilöverkostoa ja lisätä jäsenistöämme. Yhteistyö YTN:n kanssa jatkuu tiiviinä ja suurena pankkiryhmänä olemme merkittävä tekijä tuon yhteistyön onnistumisessa ja jatkuvuudessa.

Vuoden viimeiset päivät toivat mukavan uutisen edunvalvonnan rintamalta: Tampereen Seudun Osuuspankkiin saatiin viimeinkin valittua yhteyshenkilö. Valinnasta on pieni juttu myös näiden sivujen uutisosiossa. Suuret kiitokset Tuomolle ja Pialle aktiivisuudesta ja rohkeudesta lähteä mukaan verkostoon.

Luulenpa, että myös pankin esimiehet ja asiantuntijat ovat tyytyväisiä ratkaisuun, sillä yhteyshenkilö on itseoikeutettu saamaan paikan pankin YT-neuvottelukunnassa ja on merkittävä linkki työnantajan ja edustamiensa henkilöiden välillä, kun neuvotellaan työhön ja työsuhteeseen liittyvistä asioista.

Toivottavasti Tampereella aktivoidutaan liittymään YTN-liittoihin, sillä yhteyshenkilö edustaa vain järjestäytyneitä YTN:n alaisten liittojen jäseniä. Yritysyhdistyksemme ottaa myös mielellään vastaan uusia jäseniä Tampereen suunnalta.   

Esimiehet ja asiantuntijat! Ottakaa yhteyttä näiden sivujen kautta OEA:n henkilöihin, mikäli haluatte lisätietoa edunvalvonnasta, yhteyshenkilöistä ja mistä tahansa järjestäytymiseen liittyvästä asiasta.

Pakkasterveisin Pekka pj

On hanget korkeat nietokset...

Tiistai 21.12.2010

Joulutunnelmaan on nyt helppo päästä ainakin ulkoisten puitteiden ansiosta. Hangen pinta on korkealla ja pakkanen napsuu nurkissa. Komea kuutamo valaisee mukavasti näitä joulun alla vietettäviä iltoja ja talojen pihapiireihin viritetyt jouluvalot antavat miellyttävää lisätunnelmaa.

Joulutoiveita on monenlaisia; toiset toivovat kosketusnäyttöpuhelinta ja nintendowiitä ja lasketteluvarusteita, jotkut toivovat terveitä päiviä, toiset toivovat että saisivat läheiset ihmiset käymään luonaan edes joulun aikaan.

Läheisten kanssa vietetty joulu tiettyine perinteineen on minun juttuni. Tyttäret kumppaneineen tulevat kotiin, teini-ikäiset poikamme vielä asustavat muutenkin kotosalla.

Aatto vietetään omien vanhempieni luona saunomisineen ja hangessa pyörimisineen. Käydään haudoilla sytyttämässä kynttilöitä läheisten muistolle. Joulukirkkoon meno sai ainakin ennakolta niukasti kannatusta, varhainen herätys ei nuorisoa tunnu kiinnostavan.

Kotona syödään hyvin ja näillä pakkasilla pidetään takkatulta yllä. Seurapelit ja kirjat kuuluvat ehdottomasti jouluun. Harmi vain että pyhiä on tällä kertaa aika niukasti, pitää käyttää aika tehokkaasti rentoutumiseen.

Toivotan kaikille OEA:n jäsenille oikein miellyttävää joulun aikaa ja hyvää alkavaa vuotta 2011!

Pekka Rintala

puheenjohtaja

 

 

 

 

 

 

Uusia yhteyshenkilöitä kaivataan!

Tiistai 19.10.2010 klo 22:02 - Pekka pj

OEA piti perinteisen syysseminaarinsa viime viikonloppuna. Hallituksen jäsenistä osallistui seminaariin kuusi henkeä ja varajäsenistä kaksi. Lisäksi seminaariin oli kutsuttu YTN finanssialan kaksi asiamiestä.

Seminaarin pääasiallisina aiheina olivat toimintasuunnitelmamme mukaisesti potentiaalisten yhteyshenkilöpankkien tunnistaminen ja uusien yhteyshenkilöiden saaminen verkostoon. Lisäksi käsiteltiin jäsenhankintaa erityisesti nuorten keskuudessa, yhteyshenkilöpankkien ja pienten ympäristöpankkien yhteistoimintaa, pääkaupunkiseudun ja OP-keskuksen yhteyshenkilötilannetta sekä OEA:n hallituksen työskentelyä ja nettisivujen sisältöä. Seminaarin osanottajat oli etukäteen velvoitettu työpareina valmistelemaan aiheita, joita työstettiin parin päivän ajan.  Työparit olivat tehneet kotiläksynsä ansiokkaasti, ja ideoita lenteli mukavaan tahtiin. YTN:n asiamiehet toivat esille palkkakeskustelukyselyn tilastotietoa ja heidän avullaan kartoitettiin potentiaalisia yhteyshenkilöpankkeja.

OP-Pohjola-ryhmässä on viime aikoina toteutunut ja on vireillä useita fuusioita, joiden seurauksena yrityskoko kasvaa ja rahoitusalan työehtosopimuksen mukainen raja esimiesten ja asiantuntijoiden yhteyshenkilön valinnaksi rikkoutuu. Vuoden alussa allekirjoitetun sopimuksen mukaan yhteyshenkilö voidaan valita pankkiin, jossa työsuhteessa on vähintään 10 YTN- liittoihin kuuluvaa esimiestä tai asiantuntijaa. Ryhmässä on tällä hetkellä varmuudella kymmenen pankkia, jotka ovat kelpoisia yhteyshenkilövalintaan, nykyisten yhdentoista yhteyshenkilöpankin lisäksi. Tavoitteenamme on vuoden loppuun mennessä aktivoida näistä pankeista mahdollisimman monta yhteyshenkilöpankeiksi.  Tarvetta yhteyshenkilöille on varmasti, koska asiantuntijatehtävät lisääntyvät pankeissa koko ajan, uusi asiakkuusstrategia tuo tullessaan nimikkeiden ja organisaatioiden muutoksia ja pankkien yhdistymisten seurauksena toimenkuvat tulevat merkittävästi muuttumaan. YT-toimikunnan jäsenyyden automaattisesti saava esimiesten yhteyshenkilö on avainasemassa, kun käsitellään esimiehiä ja asiantuntijoita koskevia työsuhteiden yksityiskohtia.  

Paikallisella tasolla eli OP-Pohjola-ryhmässä OEA toimii linkkinä oman akavalaisen liittosi ja työpaikkasi välillä. Meillä on vahvat sidokset neuvottelujärjestö YTN:n neuvottelijoihin työehtosopimuksia neuvoteltaessa ja vaikkapa lakitukeen arkielämän työehtojen tulkintatilanteissa. Kokemuksemme ja saamamme palautteen perusteella esimiehet ja asiantuntijat pitävät arvossa yhteyshenkilön roolia. Toisaalta, jos pankissa ei ole yhteyshenkilöä, edunvalvonnasta puuttuu yksi selkeä osa. Suoralainen luottamusmies ei valvo ensisijaisesti eikä edes toissijaisesti esimiesten etuja.

Heitänkin tässä haasteen niille pankeille, joissa tunnistetaan tarve tai mahdollisuus yhteyshenkilön valinnaksi: Olkaa aktiivisia ja ottakaa yhteyttä ensisijaisesti yritysyhdistykseenne OEA:iin ja allekirjoittaneeseen joko näiden sivujen kautta tai suoraan sähköpostilla pekka.rintala@op.fi.

 

Aktiivista syksyn jatkoa toivottaen

 

Pekka Rintala

puheenjohtaja

OEA

Missä hiirenkorvat?

Perjantai 30.4.2010 - Puheenjohtaja

Kalenteri se vaan jatkaa laukkaamistaan. Nyt elämme jo toukokuun alkupäiviä. Ehkä kalenteria voisi viedä kuitenkin välillä jo ulos ja näyttää säiden haltijalle... Nyt saisi jo kelikin näyttää kalenterin mukaiselta. 

Taannoin mainitsemani oman mökin projekti etenee hissukseen, tuntuu siltä että projekti etenee tällä hetkellä vielä hitaammin kuin kevät. Saimme toki rannan ruopattua juuri oikeaan aikaan, pari päivää ruoppauksen jälkeen säännöstelyaltaana toimiva järvemme alkoi nostaa veden pintaa vauhdilla ja kuinka ollakaan, tonttimme alkoi muutamassa päivässä näyttää ihan oikealta mökkirannalta kun siinä oli vesi ja kaikki. 

Oletteko milloinkaan kuulleet, että jonkun sauna olisi palanut jo ennen kuin se on edes rakennettu? Meille on todennäköisesti käynyt niin. Rantasaunamme hirsikehikko tilattiin eräältä paikalliselta veistämöltä, jonka kuivaamo roihahti pari viikkoa sitten palamaan ja syrjäinen sijainti varmisti sen, että rakennus paloi maan tasalle. Kuivaamossa oli kymmenkunta hirsikehikkoa, ja olen varma siitä että meidän tilaamamme rantasauna paloi siinä samassa. Toivottavasti tuo on hyvä enne, en haluaisi saunan palavan omalla tontilla. Uusi saunamuoti suosii mustaa sisäväritystä saunoihin, mutta haluamme pitäytyä perinteisessä puuvärissä.

*******

Huhtikuun puolessa välissä pidimme OEA:n vuosikokous- ja koulutustilaisuuden täällä Seinäjoella, Komialla lakeudella. Edellisen vuosikokouksen ajatusten mukaisesti koetimme sitouttaa jäsenistöämme viemällä tapahtuman maakuntaan ja omasta puolestani Seinäjoki oli tietenkin hyvä vaihtoehto tapahtuman pitopaikaksi. Yhteensattumat ja pankkien tiukka kulukulttuuri olivat karsineet kuitenkin osanottoa, joten tilaisuuteen tulleiden määrä jäi edelleen vaatimattomaksi. Onneksi saimme vajaat parikymmentä osanottajaa kuuntelemaan hyviä alustuksia ja viemään vuosikokouksen läpi. Erityiset kiitokset on annettava oman pankkini suopealle suhtautumiselle osallistumiseen ja pankin johdon sihteerille Ulla Harjulle upeista järjestelytaidoista.

Olimme koonneet tapahtuman ohjelmaan paikallisuutta, Osuuspankkiasiaa ja keveämpääkin materiaalia. Seinäjoen Elinkeinokeskuksen johtaja Juha Luukko piti mukaansa tempaavan esityksen tämän kaupunkiseudun kehitysnäkymistä. Puheenjohtajan kannustamana ja luvalla Luukko kehui surutta Seinäjokea, sen sijaintia ja elinkeinoelämää, toivottaen väet toistekin tervetulleeksi seudulle, vaikkapa Provinssirokkiin, Tangomarkkinoille tai Vauhtiajoihin. Toisena esiintyjänä HTT , kehittämispäällikkö Titta-Liisa Koivuporras Seinäjoen Teknologiakeskuksesta luennoi Osuuspankkien yhteiskuntavastuusta ja arvojen kytkennästä siihen. Ollessaan vielä Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin palveluksessa, Titta toteutti laajan kyselyn väitöskirjaansa varten siitä miten pankkien asiakkaat, hallinto ja johto kokevat yrityksen yhteiskuntavastuun. Arvokytkentä oli erityisesti pyytämämme aihealue, ja Titta toi mielenkiintoisella tavalla esille väitöksensä antamaa uutta näkökulmaa yhteiskuntavastuuseen.  Kolmantena esiintyjänä oli myös OEA:n hallituksen riveissä aikanaan vaikuttanut EPOPin pankinjohtaja Sami-Pekka Ylikoski, joka toimii mandaatillamme OP-henkilöstörahaston hallituksen puheenjohtajana. Kuulijoille tarjoiltiin tanakka paketti henkilöstörahaston rakennetta, toimintaa ja sijoituspolitiikkaa. Mielenkiintoinen setti, joka toi meille kaikille erinomaista lisätietoa pitkän aikavälin palkitsemisen tilasta. Lopuksi vierailimme Seinäjoen Teknologiakeskuksen virtuaalilaboratoriossa (Cave), jossa 3D-tekniikka oli laajentunut viidelle seinälle ja vei meidät erilaisiin mallinnettuihin ympäristöihin, pääasiassa lentelimme matalalentoa Lakeuden Ristin ympärillä. Kiitokset luolaan tutustumisesta laboratorioinsinööri Tapio Hellmanille – kannattaa muuten käydä tutustumassa ... (http://www.seamk.fi/contentparser.aspx?deptid=1374&abc=2)

Varsinainen vuosikokous vietiin läpi rutiinilla, puheenjohtajana toimi Sami-Pekka Ylikoski. Tilinpäätökset, toimintakertomus, toimintasuunnitelma ja budjetti hyväksyttiin yhdistyksen hallituksen esittämässä muodossa.

Hallitus koki muutamia muutoksia, kun pitkään ja ansiokkaasti yhdistystämme edustanut Aarre Anttila Pohjolan Osuuspankista vetäytyi pois varapuheenjohtajuudesta ja hallituksen jäsenyydestä. Lapin miehen letkeydellä Aarre oli todennut aiemmin kevhällä että ka, annethan nuoremille tilaa... Toinen hallituksesta pois jäänyt jäsen on Forssan Seudun Osuuspankin Tarja Heino, joka on monitaitoinen, myös sisustussuunnittelun hallitseva pankkiammattilainen. Tarja on suunnitellut myös yhdistyksemme uuden logon ja vaikuttanut vahvasti nettisivujemme ulkoasuun. Kiitämme sekä Aarrea että Tarjaa siitä mittavasta työstä, mitä he ovat tehneet yritysyhdistyksemme eteen ja toivotamme pelkkää menestystä tuleville vuosille! Toivottavasti näemme Turun kesäpäivillä!

Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Keski-Uudenmaan Op:n yritysrahoituspäällikkö Jouko Chrons ja hallituksen varsinaiseksi uudeksi jäseneksi Helsingin Op-Pankin sijoituspäällikkö Janne Koskinen. Myös varajäsenkaarti uudistui, kun saimme hallituksen uudeksi varajäseneksi konttorinjohtaja Nina Saarnikoivun Keski-Suomen Op:sta. Toivotamme uudet kasvot lämpimästi tervetulleiksi hallituksen toimintaan! Allekirjoittanut jatkaa edelleen yhdistyksen puheenjohtajana. Hallituksen kokoonpano ja yhteystiedot päivitetään nettisivuillemme, kunhan sihteeri on viimeistellyt vuosikokouksen pöytäkirjan.

Vuosikokoustapahtuma päättyi juhlaillalliseen, joka oli sen verran runsas että kenenkään ei lie tarvinnut kotiutua grillin kautta. Irma lupaili kutsua vuosikokouksen koolle ensi kevääksi Lahteen. Pienet jatkotkin saatiin aikaiseksi paikallisissa ravintoloissa ja pj laivan kapteenina poistui viimeisenä kotiin heti lauantaiaamuna. Kehotan kaikkia OEA:n jäseniä hakeutumaan näihin yhteisiin tilaisuuksiin, yhdessäolo on mukavaa ja saa ihmeitä aikaan!

*******

Yhdistyksen loppuvuoden haasteena on toimintasuunnitelmassamme mainittu uusien yhteyshenkilöpankkien tunnistaminen ja aktivointi. Tampere on edelleen harmaata aluetta, ilman yhteyshenkilöä, ja haluaisimme ehdottomasti kytkeä Pohjois-Savon tulevan fuusiopankin heti alkuvaiheessa yhteyshenkilöpankkien ketjuun. On muistettava, että hallituksemme tekee tätä yhdistystoimintaa vapaaehtoisesti ja oman työnsä ohella, joten joudumme ja saamme turvautua vahvasti YTN:n apuun yhteyshenkilöorganisaation rakentamisessa.

Toivotan kaikille jäsenillemme oikein hyvää alkavaa kesää, käykää keskustelupalstalla ja pidetään muutenkin yhteyksiä

terveisin Pekka pj

Vuosikokoukseen valmistautuessa

Maanantai 22.3.2010 - Pj Pekka

Viime viikon lopulla puristimme edunvalvonnan parissa oikein toden teolla.

Torstai-iltana 18.3. OEA:n hallitus kokoontui Pasilaan pitämään vuosittaista tilikokoustaan. Hallituksen jäsenet olivat kiitettävästi paikalla, joten asioiden käsittely eteni juohevasti ja mielipiteitä sinkoili niin, että sihteerillä oli täysi työ pysyä rivillä. Tasekirja allekirjoitettiin tyytyväisenä siitä, että viime vuoden lievä alijäämä oli nyt muuttunut lieväksi ylijäämäksi, jäsenmäärä oli lisääntynyt ja ennen kaikkea toimintakertomukseen kerätty yhdistyksen moninainen aktiivisuus eri sidosryhmiin nähden oli hyvällä tasolla. Hallitus myös stilisoi kuluvan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion vuosikokousta varten.

Kokouksen loppupuolella saimme vieraaksemme YTN:n rahoitusalan kummiasiamiehet Ville-Veikko Rantamaulan ja Jaakko Kiiskin, joiden kanssa kävimme vielä läpi TES-kierroksen jälkitunnelmia ja uusien yhteyshenkilöpankkien aktivoimista.

Esitin viime vuonna, että vuosikokous järjestettäisiin jatkossa mahdollisuuksien mukaan yhteyshenkilöpankkien paikkakunnilla, jotta varmistettaisiin suurempi osallistujamäärä. Lisäksi vuoden mittaan olemme keskustelleet vuosikokouksen sisällöstä ja koulutuksellisesta osuudesta. Tavoitteemme on jatkossa satsata yhä enemmän jo vuoden mittaan alueellisiin koulutus- ja jäsenhankintatilaisuuksiin tukemalla niiden järjestämistä yhdistyksen budjettivaroin ja YTN:n myöntämällä harkinnanvaraisella tuella.

Vuosikokouksen pitopaikaksi päätettiin tänä vuonna Seinäjoki ja ajaksi 16.-17.4.2010. Olen omien kanavieni kautta pyrkinyt saamaan vuosikokouksen oheen ripauksen paikallisuutta, yhteiskuntavastuuta, op-ryhmän ajankohtaisuutta ja huipputeknologiaa. Mitä tämä kaikki sitten onkaan, selviää aivan pian julkaistavasta ohjelmasta. Tehdään tapahtumasta leppoisa, yhteishenkeä kohottava tilaisuus, joka voidaan uusia vuosittain eri paikkakunnilla.

Viikonlopun edunvalvonta ei jäänyt toki tähän, vaan perjantaiaamulla starttasimme Länsiterminaalista YTN-Rahoitusalan yhteyshenkilökoulutukseen Tallinnaan noin 20 henkilön voimin. Mukana oli yhteyshenkilöitä lähes kaikista pankkiryhmistä ja hyvin paljon uusia kasvoja. Koulutus oli jälleen kerran onnistunut, kiitos finanssialan asiamiesten jotka olivat valmistelleet esityksensä erinomaisesti. Oli myös mukava huomata, miten nopeasti tällainen ryhmä alkaa vaihtaa mielipiteitä ja ajatuksia ihan spontaanisti, kun tunnelma on vapautunut. Perjantai-illan kruunasi illallinen Clazz- ravintolassa, joka olikin enemmän rock kuin jazz, mutta ruoka oli maittavaa ja sitä oli riittävästi. Lauantaina jatkettiin ryhmätöillä ja kaikki osanottajat olivat oikeasti sitä mieltä että saimme paljon ja hyvää aikaiseksi. Kiitokset siis kaikille koulutuksen osanottajille kautta pankkiryhmien ja aivan erityisesti Johannalle ja muille YTN:n ”pojille”.

Kevään tulo se vaan sinnittelee yöpakkasten varjossa, pihassamme on kaikkien aikojen suurimmat lumipenkat. Kävin tuossa äsken hiihtolenkillä ja ladut ovat aivan mainiossa kunnossa. Hirvittää kyllä, mihin näiden lumien sulamisvedet oikein mahtuvat.

Onneksi meirän taloo on sevverran korkialla meren pinnasta, että Pohojammaan suurtuluvat ei mun kenkiä kastele. Jos vesi nousis meille, niin sitten lapualaaset olis jo kaikki hukkunu.

Joka tapaukses rutajaminen on turhaa. Juhannuksena ei oo enää lunta.

 

Vauhdilla kevääseen!

Maanantai 18.1.2010 klo 22:08

Kalenteri on ottanut heti alkuvuodesta kovan spurtin.  Joulun pyhät, välipäivät ja uudenvuoden aatto menivät töiden merkeissä, mutta loppiaisen edellä pidetyt pari vapaapäivää toivat kaivatun kuuden päivän lomaputken ja nyt elämme jo hyvän matkaa tammikuun jälkimmäistä puoliskoa. Luonto näyttää pitkää nenää ilmastonmuutokselle ja huurteiset pakkaskelit runsaan lumen kera ovat tuoneet mahtavat hiihtokelit myös tänne Seinäjoen seudulle. Päivät pitenevät kuin varkain, aamuisin töihin vääntäytyessä sen jo huomaa. Muutama aurinkoisen kirkas päivä toi jo mukavaa aavistusta kevään tulosta. Omaa kevättäni virkistää (?) loma-asuntoprojekti, joka on jo käynnistynyt. Konkretiaa siltä osin edustaa tosin tässä vaiheessa vain kolmenkymmenen kilon kasa eri mökkivalmistajien esitteitä. Miksihän sitä meidän mallia ei ole yhdelläkään hirsimyyjällä valmiina?

Yritysyhdistyksen puolella työehtosopimuksen vääntöjen, monien puhelinpalavereiden, lakkopäivien ja useiden yhteydenpitojen aiheuttamat maitohapot ovat jo suurin piirtein karisseet. Sopimuksesta saatiin siedettävä ja erityisesti ylempien toimihenkilöiden osalta osa sopimukseen leivotuista teksteistä oli todellisia voittoja.

Olemme OEA:n puitteissa saaneet useita yhteydenottoja jäsenistöltä ja positiivista kyllä, myös niiltä, jotka haluavat liittyä jäseniksi. Nettisivumme on huomattu; työehtosopimusneuvottelujen ja painostustoimien aikana kontaktit sivustolle lisääntyivät odotetusti ja saamamme palautteen perusteella YTN:n ja yritysyhdistyksemme yhteistyö neuvottelujen kulun tiedottamisessa onnistui kohtuullisen hyvin.  Sivujen uutta ilmettä on arvioitu hyväksi, mutta nöyränä meidän on todettava, että sivujen sisältöä tulee kehittää vielä paljon informatiivisemmiksi.

Kontaktit ja kysymykset, joita minulle ja muille hallituksen jäsenille on esitetty, koskevat useimmiten yritysyhdistyksen OEA:n roolia ja ”palveluja”.  Mitä jäsenmaksulla saa? Mitä hallitus tekee? Ketkä ovat niitä yhteyshenkilöitä?

Lyhyesti sanottuna: OEA on OP-Pohjolaryhmän sisällä toimiva yritysyhdistys, joka ajaa ryhmässä toimivien ylempien toimihenkilöiden etuja ja verkostojensa kautta edistää henkilöstöryhmänsä asemaa työehtosopimuksen osapuolena.  OEA:lla on edustus YTN:n Finanssialan taustaryhmässä ja  sen rahoitusjaostossa, OP-yhteistyöryhmässä, OPK:n hallintoneuvostossa, OP-eläkeyhteisöissä ym. Työehtosopimuksessa mainittu termi paikallinen sopiminen tarkoittaa osaltamme nimenomaan OP-Pohjolaryhmää. Suurimmat pankit tähän asti kattanut yhteyshenkilöverkosto on osa yritysyhdistyksen aktiivista toimintaa. Kaiken tämän teemme tietenkin oman työmme ohella.

OP-Pohjolaryhmän osalta uuteen työehtosopimukseen sisällytetty yhteyshenkilöjärjestelmän laajentaminen on merkittävä askel koko ryhmän kannalta. Koska ryhmämme koostuu itsenäisistä jäsenpankeista, yhteyshenkilöidemme määrä tulee jopa kaksinkertaistumaan. Nyt yhteyshenkilön voivat saada ne pankit, joiden palveluksessa on kymmenen YTN-liittoihin kuuluvaa jäsentä. YTN:n finanssialan asiamiehet kartoittavat parhaillaan potentiaalisia pankkeja. Aikaisempien yhteyshenkilöiden kausi päättyy nyt, joten olemme sopineet että suurimmissa ryhmän pankeissa toimitetaan yhteyshenkilövaalit 5.2. mennessä ja uusissa pankeissa niin pian kevään mittaan kuin se on mahdollista. YTN toimittaa materiaalit vaalimenettelyä varten ja me OEAn hallituksen jäsenet sekä nykyiset yhteyshenkilöt annamme lisätietoja vaalimenettelystä sekä yhteyshenkilöiden toiminnasta. YTN järjestää myös tarpeellista yhteyshenkilökoulutusta uusille ja vanhoille yhteyshenkilöille.

Alkava kevät tulee siis olemaan monin tavoin aktiivista aikaa. Olkaa innokkaita, ottakaa yhteyttä, osallistukaa keskustelupalstallemme ja tulkaa mukaan yritysyhdistyksemme toimintaan.

 

Pj Pekka

Päivä vain ja hetki kerrallansa...

Sunnuntai 20.12.2009 klo 22:21 - PR

Joudun aloittamaan tämän kirjoituksen näin hartaasti, koska kaiken tämän arkisen aherruksen, yritysyhdistystoiminnan ja sopimusneuvottelujen keskellä kävin tänään saattelemassa viimeiselle matkalle hyvän ystävän, perhetutun ja lasteni kaverien isän Nurmon kirkossa ja hautausmaalla. Otsikon sanat ovat siitä virrestä jonka lauloimme kirkossa ennen ystävän siunausta. Näin joulun alla, kynttilöiden loisteessa ja joululaulujen kaikuessa on vaikea ymmärtää miksi jonkun elämän täytyy päättyä traagisesti, miksi jonkun läheisen kohtalona on joutua suuren surun kohteeksi silloin kun lähestytään vuoden suurinta ilon juhlaa? Tässä hetkessä mieleen tulee vain iso määrä ratkaisemattomia kysymyksiä.

Ehkä tuon virren sanoissa on se totuus: joka ikinen päivä voi olla se viimeinen; joka ikinen päivä pitäisi viettää siten, että laitat asiat tärkeysjärjestykseen ja pidät itsestäsi ja lähimmistäsi huolta.

*******************************************************************

Viime perjantaina saatiin sitten aikaiseksi kauan neuvoteltu työehtosopimus. Olen henkilökohtaisesti kuullut kommentteja sekä puolesta että vastaan: prosentit eivät välttämättä miellytä, mutta työrauhan saaminen rauhoittaa. Tässä vaiheessa haluan itse kallistua jälkimmäisen mielipiteen kannalle; sopimukseen saatiin teksteinä sisällytettyä lähes kaikki YTN:n finanssialan ajamat tavoitteet.

Erityisesti haluan korostaa yhteyshenkilöjärjestelmän laajenemista, koska sillä on itsenäisten osuuspankkien muodostaman OP-Pohjolaryhmän sisällä suuri merkitys esimiesten ja asiantuntijoiden edunvalvonnalle ja sen tulevaisuudelle. Pienemmät pankkimme ovat esimerkiksi tämän työtaistelun aikana selvästi kärsineet tiedon ja tukihenkilöiden puutteesta, vaikka nykyiset yhteyshenkilömme ovat mallikkaasti hoitaneetkin tiedottamista myös omien pankkiensa ulkopuolelle. Nyt haluaisinkin, että ne osuuspankit, joilla on vähintään kymmenen YTN:läistä esimiestä ja asiantuntijaa palkkalistoillaan, aktivoituisivat ja ottaisivat yhteyttä joko allekirjoittaneeseen tai sitten YTN:n rahoitusalan asiamiehiin Jaakko Kiiskeen tai Johanna Lähteenmäkeen, jotta voisimme nopeasti kartoittaa uudet potentiaaliset yhteyshenkilöpankit. Nyt, sopimuksen tullessa voimaan, kaikissa olemassa olevissa ja potentiaalisissa yksiköissä tulisi järjestää yhteyshenkilövaali. Itse olen pohtinut yhteyshenkilövaalia siten, että nykyiset isommat yhteyshenkilöpankit pitäisivät ensi vaiheessa omat vaalinsa ja pienemmät pankit sitten kun asiasta tiedottaminen on edennyt.

Nyt on joka tapauksessa aika hiljentyä Joulun viettoon ja jatkaa ahkerointia uutena, toivottavasti parempana vuotena. Itselleni Joulu merkitsee perinteitä, perheen kokoontumista, läheisyyttä ja rauhoittumista. Lämmintä Joulua kaikille jäsenillemme!

Puheenjohtajanne Pekka

Neuvottelut loppuivat, mitä seuraavaksi?

Sunnuntai 29.11.2009 klo 0:39

Näin siinä sitten kävi, sopimukseen ei ollut mahdollisuutta?

Pj:llä on olllut jonkinlainen näköalapaikka seurata työehtosopimusneuvotteluja YTN:n rahoitusjaoston ja taustaryhmän kontaktien kautta. Kuten työmarkkinatilanteeseen liittyvästä YTN:n tiedotteesta ilmenee, työnantajalla ei sitten kuitenkaan ollut valmiuksia toteuttaa rahoitusalan palkkaratkaisua juuttumatta EK:n palkka-ankkuriin.Tämän kymmenen kuukauden ajan olemme herkällä korvalla seuranneet eri alojen kippurointia ja toipumista taantumasta. Totuus  on, että monella alalla taantuma on rankaissut toimijoita rajusti ja erityisesti IT- ja valmistavan teollisuuden sektorilla ollaan jouduttu lomautuksiin ja jopa irtisanomisiin.

Voisi väittää, että rahoitusala on silti kokonaisuudessaan päässyt taantuman läpi ainakin toistaiseksi aika pienin vaurioin. Rahoitusalan tulokset ovat taantumasta huolimatta olleet erittäin kohtuulliset, jopa ylittäneet odotukset. 

Työmarkkinaympäristöämme tarkasteltaessa monella alalla on viimeisen vuoden aikana kirjattu yleiskorotuksia ja sopimuskorotuksia, joista me olemme jääneet paitsi. Meidän toimialamme viimeisin yleiskorotus on vuoden takaa, lokakuulta 2008.

Mikä on tulevaisuus? Itse yritysrahoituksen puolella toimiessani olen kokenut tämän ajan kohtelevan asiakasyrityksiä aika maltillisesti; toimialoittain ja yrityskohtaisesti vauriot ovat kohtalaisen siedettäviä.

Nyt olemme sopimuksettomassa tilassa ja 30.11.2009 alkaen ylityökielto plus vapaa-ajalla matkustuskielto päällä. Toivoisin sydämestäni että työnantajapuoli käsitttäisi tilanteen myös meidän avainhenkilöidemme kautta; vaatimuksemme palkankorotuksista ovat markkinatilanteen ja työnantajiemme tuloksien mukaisesti kohtuullisia, eivät ylimitoitettuja ja haluamme että edellisen työehtosopimuksen mukainen palkkakeskustelumalli säilyy osana ansionmuodostustamme.

Antakaapa palautetta, OEA:n lähes 500 jäsenen organisaatio ja 10 suurten pankkien yhteyshenklöllä vahvistettu joukko on mainio kanava saada ääntämme kuuluviin,

yhteistyöterveisin

Pekka pj

 

Kaamoksesta huolimatta aktiivista aikaa!

Tiistai 3.11.2009 - PR

Morjens taas täältä puheenjohtajan blogista!

Viime viikot ovat olleet kohtuullisen aktiivista aikaa paitsi työelämässä niin myös täällä yritysyhdistyksen puolella.

Valtakunnalliset Op-Pohjola-ryhmän kummipankkitilaisuudet käytiin läpi Oulussa, Kuopiossa, Tampereella ja Helsingissä. Osanotto oli perinteiseen tyyliin aktiivista, kaikkiin tilaisuuksiin oli tullut alueellisesti kattava määrä osanottajia; pankkien henkilöstöjohdon, esimiesten ja asiantuntijoiden sekä toimihenkilöiden edustajia.

Sopimukseton tila lienee tuonut oman vireensä näihin tilaisuuksiin; käsiteltävät (lue: luennoitavat) asiat koskivat lähinnä ryhmän strategiatarkistukseen kuuluvia kokonaisuuksia ja täytteenä oli työsuojelua ja TES:n joustomahdollisuuksien esittelyä. Aiheet eivät ainakaan Tampereen tilaisuudessa kirvoittaneet mitään suurempia keskusteluja, muutamia puheenvuoroja toki käytettiin.Omalta osaltani totesin, että OEA:n olemassaolo toki jo noteerataan, mutta puheenjohtajan tunnettuutta täytyy lisätä, koska keskuksen henkilöstöjohto ei naamavärkkiäni tunnistanut...

Oman yritysyhdistyksemme OEA:n hallitus kokoontui pyhäinpäivän aattona perjantaina, myöskin Tampereella, ilman Halloween-naamareita. Täytyy antaa hallituksen varsinaisille ja varajäsenille täysi tunnustus aktiivisuudesta, koska saimme paikalle todella hyvän määrän väkeä, kokous eteni kaikin puolin hyvässä hengessä ja saimme taas hyviä päätöksiä aikaiseksi. Saimme vieraaksemme myös YTN:n edustajan kertomaan ajankohtaista työmarkkinatietoa.

Konkreettista ja näkyvää tulosta kokouksen päätöksistä voidaan ihailla mm. omilla nettisivuillamme: saimme modernisoitua yhdistyksemme logon, joka uudessa versiossaan myötäilee ryhmän graafisia ohjeita ja värimaailmaa. Suuret kiitokset hallituksen jäsenelle Tarja Heinolle logon suunnittelusta ja viimeistelystä!

Nettisivuillemme lisättiin myös keskustelupalsta ja YTN:n Finanssialan uutisten linkki. Nyt vain kaikki rohkeasti osallistumaan keskustelupalstalle, ajankohtaisia aiheita varmasti riittää ja niitä löytyy  myös tuon uutislinkin takaa. Monia jäseniä todennäköisesti askarruttaa sopimukseton tila ja neuvottelujen eteneminen. Ottakaa ihmeessä virtuaalikynä käteen ja laittakaa kommentteja tai kysymyksiä keskustelupalstalle!

Muistutan vielä kaikkia näillä sivuilla vierailevia Osuuspankkien esimiehiä ja asiantuntijoita ottamaan selvää, onko omassa pankissa TES:n mukaista esimiesten yhteyshenkilöä. Jos sellaista ei ole, kannattaa selvittää lähin yhteyshenkilö vaikkapa näiden sivujen avulla tai YTN:n sivujen kautta. Suurimpiin pankkeihin valitut yhteyshenkilöt antavat mielellään lisätietoja järjestäytymisestä ja edunvalvonnasta.

Kuten YTN-uutislinkki kertoo, sopimusneuvottelut jatkuvat torstaina 5.11.2009.

Palataan asiaan kun tiedotettavaa taas tulee,

kaamosiltana takkatulen äärellä pj. Pekka

 

Työehtosopimus päättyi, neuvottelut jatkuvat

Torstai 1.10.2009 - PR

Hei, tässä suora lainaus YTN:n tämänaamuisesta tiedotteesta:

Huomioithan tuon viimeisen kappaleen kehoituksen yhteystietojen päivittämisestä; vain ajantasaisten tietojen avulla Sinut voidaan tavoittaa!

 

Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluissa ei vielä tulosta

Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluja jatkettiin eiliseen iltaan saakka. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan löytynyt sopimuksen voimassaolon aikana. Työehtosopimus päättyi syyskuun loppuun ja nyt neuvotteluja jatketaan sopimuksettomassa tilassa. Sopimuksettoman tilan aikana noudatetaan päättyneen työehtosopimuksen työehtoja kunnes uusi työehtosopimus on hyväksytty. Työmarkkinakäytännön mukaisesti työehtosopimuksen ns. jälkisuoja estää työnantajaa heikentämästä työsuhteen ehtoja.

YTN tiedottaa neuvottelujen etenemisestä ja tulevista rahoitusalan tapahtumista sähköpostitse ja nettisivujen kautta. Pidäthän siis yhteystietosi ajan tasalla liittosi rekisterissä. Rahoitusalaa koskeviin kysymyksiisi saat vastauksia alalla toimivilta asiamiehiltä.